10 tips voor succes op een beurs

beursTientallen nieuwe leads? Als je het op een beurs goed aanpakt, kan het. Maar hoe zorg je dat je eruit haalt wat erin zit? In dit blog geven we je een mini training en krijg je 10 tips voor een succesvolle beursdeelname.

Tip 1. Bepaal je doelen
Waarom sta je op een beurs? Wat wil je hiermee bereiken? De eerste stap is om duidelijke en meetbare doelen te stellen. Doelen die SMART zijn (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden). Want pas dan kun je na de beurs bepalen of het een succes is geweest of niet. Stel de doelen samen met collega’s. Dat stimuleert en motiveert. Vraag hoeveel leads ze denken binnen te halen. Wanneer is een beurs volgens hun succesvol? Noteer deze verwachtingen ook en neem ze na de beurs samen door om te evalueren.

Tip 2. Bouw een goede stand
Het klinkt als een open deur, maar laat de grootte niet alleen afhangen van de prijs per vierkante meter. Vooral belangrijk is de sfeer op je stand. Kijk ook naar de locatie: op een hoek, een eiland een doorloopstand? Dit hangt uiteraard samen met wat je wil bereiken op de beurs. Kijk ook goed naar welke producten je wilt tonen. Wat verwacht een beursbezoeker? Heb je nieuwe producten? Zet deze dan prominent in beeld.

Tip 3. Zet je stand in the picture
Iedereen probeert natuurlijk bezoekers naar zijn stand te trekken. En dat is niet altijd makkelijk. Toch zijn er een aantal dingen waarmee je de aandacht kunt trekken. Denk aan demonstraties en iets gratis weggeven. Als je iets gratis weggeeft, laat het iets ludieks zijn of iets wat te maken heeft met jouw product. Zo heb je meteen een contactmoment. Wat ook goed werkt, is een live-interview op je stand met camera’s erbij. Mensen stoppen gegarandeerd even, zo nieuwsgierig als ze zijn. En een bekend persoon trekt ook altijd aandacht. En natuurlijk niet te vergeten, een hele aantrekkelijke en/of opvallende stand. Een stand waar iets gebeurt, beweging is en lekkere muziek klinkt.

Stap 4. Bereid de beursbemanning goed voor
Denk goed na welke medewerkers op de stand gaan staan. De eerste indruk telt! En de beursbemanning is zeker één van de belangrijkste aandachtspunten bij een beursdeelname. Denk niet alleen aan de accountmanagers, maar wellicht is het handig als een technische collega ook meegaat. Mochten er specifieke vragen over een product zijn, dan krijgt de klant direct antwoord. En als het mogelijk is, zorg voor een goede mix tussen mannen en vrouwen. Bespreek van te voren samen de doelen door en hoe jullie mensen aan gaan spreken. Maak ook duidelijke afspraken met elkaar, bijvoorbeeld ruim zelf de koffiekopjes op als je klanten weer weg zijn, wie zorgt dat de stand netjes blijft, et cetera.

Tip 5 Promoot de beursdeelname
Laat weten dat je meedoet aan een beurs. Nodig vaste relaties uit. Zet het op je website. Deel het via sociale media. Ook tijdens de beurs is het goed om sociale media in te zetten. Denk aan leuke updates via Twitter en foto’s op Facebook.

Tip 6. Spreek mensen in het gangpad actief aan
Een succesvolle beurs betekent ook dat je actief moet zijn. Blijf niet in de stand staan wachten tot iemand komt, ga ook niet koffiedrinken en gezellig praten met collega’s, maar spreek bezoekers actief aan. Glimlach, maak oogcontact, stel jezelf voor, geef een hand en stel een geïnteresseerde vraag.

Tip 7. Heb plezier
Beleef vooral ook plezier aan de beurs! Begin en eindig de dag samen. Deel successen en geef elkaar tips. Zorg dat iedereen enthousiast is én blijft. En enthousiaste mensen trekt bezoekers aan!.

Tip 8. Aan welke beursbezoeker besteed je aandacht?
Welke bezoekers zijn interessant? Ook hiervoor geldt, beschrijf ze zo duidelijk mogelijk. Bijvoorbeeld:
“Wij richten ons op directeuren / HR-managers van bedrijven in de metaal of bouw  met meer dan 100 medewerkers en een ziekteverzuim hoger dan 5 procent”.

Heb je je doelgroep helder, dan kun je ook een aantal vragen formuleren die je helpen te bepalen of een bezoeker interessant is. Voorbeelden:
“Kijk, jullie bouwen woningen, en hoeveel mensen werken er bij u?”
“Zo dat is fors, en wat is uw rol precies bij …….?”

Is de bezoeker niet interessant? Houd het gesprek dan kort en rond vriendelijk af.

Tip 9.  Zorg voor een goede follow-up
Op een beurs spreek je veel verschillende mensen. Hoe zorg je dat je na afloop nog weet wat je iedereen beloofd hebt en wat je besproken hebt? Een snelle krabbel achterop een visitekaartje werkt niet. Daarom, zorg voor duidelijke gespreksformulieren die je snel een eenvoudig in kunt vullen. Denk aan NAW-gegevens, hoe ‘warm’ is het contact, wanneer heb je diegene gesproken en zijn er nog bijzonderheden te melden? Ook handig, deel mensen in categorieën. Bijvoorbeeld een 1 die je direct na de beurs moet bellen, een 2 die je na een week kan bellen en een 3 voor iemand die eventueel wel geïnteresseerd is maar niet direct.

Tip 10. Evalueer de beurs met collega’s
De beursdagen zitten er weer op. Tijd om te evalueren! Zijn de doelen gehaald, wat ging goed, wat kan er beter, is de beurs zelf voor herhaling vatbaar? Maak hiervan een beursverslag zodat je bij een eventuele volgende beursdeelname nog beter beslagen ten ijs komt.

BROCHURE DOWNLOADEN >>
Nu offerte aanvragen >>

Beurstips & Inspiratie

BeursTip 1 – In 1 minuut weten wie u voor u heeft lees verder >>

BeursTip 2 – Vergeten goud in het gangpad lees verder >>

Alle BeursTips bekijken?
lees verder >>

Heeft u vragen?

BROCHURE DOWNLOADEN >>
Nu offerte aanvragen >>